Monday, October 27, 2008

Resepi Laksa Cina atau Laksa Nyonya

Entry istimewa buat Jue n Shreena!!


To Jue; ni aku dah letak gamba laksa cino nih... sila tengok dan terliur ye... hehe..





Dua gambar kat atas ni... masa second time aku buat laksa cina nih.. second time nih ada ajak few of my colleagues for makan2 kat umah aku kat kuantan ni...




To Shreena; ko bangga tak ngan aku??? U should be u know!! Coz, thanx to u... aku dah dua kali masak laksa cina nih... huhu... walaupun dengan berbekalkan dengan resepi yg sangat basic... (style mak aku bagi resepi...semua main sesedap rasa je nak letak byk mana) namun berjaya jugak aku hentam mana yg aku tatau... hehehe






Ni pulak rupa laksa cina yg first time aku masak... first time nih aku buat utk makan 4 orang je.. my 2 housemates n a colleague yg dok umah sebelah

ok...kpd sesapa yg nak try buat...ni resepi nyer... if ada yg tak jelas arahan nyer... pandai2 korang lah... hehehe..



resepi yg diemail kan oleh shreena kpd aku...

senang jer.....aku mask main agak jer....
detail recipe tak de....
yg nie agak2 untuk 1/2 bungkus beehoon...
serai sebatang
lengkuas suku buku ada ler.... lengkuas banyak, biar naik bau
halia seinci
belacan
lada kering ikut nak pedas tang maneudang kering dan ikan bilis... agak jer buat rencahbawang merah 5 ulas dan bwg putih dalam 3 ulas blend dan tumis sampai garing atau naik minyak

masukkan santan... jgn pekat sgt..... ayam, udang dan kerang... ( original udang dan kerang jer) then musuk fishball, ngan fish cake.... siap kuah...accesory lain... taugeh celur, sawi celur, tauhu goreng, lada, daun bwg ngan bwg goreng....



selamat mencuba......

Saturday, October 25, 2008

Corat-Coret 5 Cekal

Coretan daripada Zack... (aku amik dari email dia ke Feera)

Kekawan.......................

Teringat balik cerita-cerita lama... Ingat cikgu Hawiah... cikgu Ali (Mung ingat dok dia pukul bola softball kena mata aku sampai bengkak biru....????) Bestnya dulu-dulu boleh gi panjat gunung... Kita pernah panjat gunung tebu, tinggi yang amat... doh la tak de air...!!!!!!!!!! Kita pernah sama-sama masuk pertandingan softball dekat padang SIC tu... KALAH .. semua nangis...

Ingat kelas kita yang PALING CANTIK & CERIA... 5 CEKAL??? Tiap-tiap minggu menang kelas tercantik...???? Satu Tahun kita juara kelas tercantik....

Cikgu Matematik yang kita semua buli ingat dop?? Cikgu apa dah nama dia...? Cikgu Yah... Lepas tu dia berubah jadi cikgu yang comel, smart.............

Kita budak-budak CEKAL memang NAKAL dulu kan...?? Dari tingkatan 1,2 hingga tingkatan 5..... Kalau ada video boleh tayang balik kan seronok.... Berapa orang cikgu dah nangis....???

Nanti sambung balik bersembang....

Bye.... Harap jangan putus sillaturahim kita semua...........................


Mek Zack.......

Tuesday, October 14, 2008

Faridah n Aydelina

Sorry!!! Aku baru perasan gamba nih aku termiss nak letak dalam blog...
Lepas dok email ngan Siti Munirah baru perasan gamba ni tade...
Faridah (n hubby) sampai bersama dengan Aydelina... (Aydelina tumpang keta Faridah). Lama betul aku tak jumpe kedua2 orang nih.. especially Faridah lah kan... sbb masa form 5 Aydelina sekolah Zainab lagi but not Faridah.. aku lupalah Faridah pindah sekolah mana (sapa tau tolong bgtau ek)



. . Faridah Ismail n Aydelina Akashah

For the time being.. entry ni akan ada kat sini..after few days..aku akan remove entry ni and masukkan gamba ni sekali ngan entry reunion raya 2008...



bye bye

updated 17 oct 2008 - aku rasa biar dok sini je lah entry ni ye... malas dah nak edit2


.

Sunday, October 12, 2008

Featured Friend: Shreena Samsuri

Gambar ni aku cilok dari FB Shreena... Shreena, Pajey (sorry dunno d real name), Sofiena and Suraya

Semalam (Sunday) aku ngan 2 org hosmets aku g beraya umah Shreena (ex-5Tekun). Dia sekarang ni chekgu kat Sekolah Menengah Sultanah Hajjah Kalsom, Kuantan, Pahang. (Shreen, correct me if I'm wrong). Rumah Shreen ni dekat ngan pantai.. tapi yg paling dekat ngan umah dia... KFC Balok!!! Seriously dekat okkkk... depan umah jek KFC tu, dia siap buleh tumpang wi-fi KFC lagiiii...




Aku study sama2 ngan dia masa kat USM dulu... (but different course of course). Dia amik something to do with technology... erkk.. apa yek.. teknologi pembuatan ke apa dah... hehe..sorry...walaupun kiteorang tak stay kat desa (hostel) yg sama, tapi selalu gak la aku g bilik dia... dia g bilik aku tidak lah pulak aku ingat ada ke tak... tade kot.. hehe...



Semalam aku beraya sakan...dari siang kuar umah sampai ke malam baru balik... g kenduri kawin lah...g open house boss aku lah then singgah umah Shreen on the way nak ke Kemaman for another kenduri kawin.. tapi silap timing plak..Shreen tade kat umah pulak..dia pi beraya umah jiran tetangga dia pulak masa tuh... so on the way balik dari Kemaman baru lah singgah balik kat umah Shreen... memang rugi if tak g umah dia...Shreen masak Laksa Cina Special... mmg best sesangat!! Kuah nyer sangat lemak dicampur pulak dengan kerang yg best.. hehe...


Alamakk.. lupa nak amik gamba laksa cina tu... Punyer syiokk makan sampai lupa nak amik gambar... dah dekat nak balik baru lah nak amk gamba... itu pun satu pose jek...



Shreena with Sofiena n aku... sila blame Mr Pajey (Shreen's hubby) for the blurry photo... hehe... Sofiena anak no dua Shreen... yg first Suraya.. third one coming soooon... hehe...

Okeh...sekian sahaja laporan utk kali ini... will try to take more photos the next time aku buat lawatan sosial..


ok... now your job is to hit the 'comment' word kat bawah ni.. n bg komen anda so that aku tau aku buat post ni ada orang yg baca... if tatau nak komen apa...just say hi to me okkk... would really appreciate that....


so that bagi semangat sket utk aku terus berkarya kat sini... if korang baca then diam jek... lama2 aku pun diam n bg bersawang blog ni....



sooooo.... pleaseeeee leave ur comment....


tata...

Thursday, October 9, 2008

Reunion Raya 2008: Part 3

Salam n hi all !!

Mintak ampun... mintak maaf... dah 9 syawal tapi citer pasal 3 syawal tak abis2 lagi..hehehe..

Ok... utk entry seterusnyerr... sambungan dari part 2, part 3 ni kita masuk umah plak..sebab ari dah ujan... so.. antara mereka yg tinggal... Farah n family, Jana and Yoh.




Tapi tak lama lepas tu.. Yoh dah nak balik sebab gaduh ko anok dio dok jerit dighumoh..... hehehe... chupp...chuppp... Yoh mcm single mingle lagi... hehe...anok adik dio (anak sedara)yg dok jerit tu...dia kena balik cepat sbb nak jaga anak sedara dia tu... sorry yek Yoh... gurau jekk... bagi happy2 sket... comey lote sangat Yoh ngan baju raya yg sangat ceria tu kan... apa rahsia nyer Yoh? hehehhe...




Jana pun nak balik gak dah...sebab dia tumpang Yoh balik...Jana dtg ngan hubby n anak dia... tapi diorg balik dulu... umah mertua Jana depan umah aku jek...




Sebelum Farah balik...aku sempat amik gamba dia satu family... aku nyer plan nak la amik every gang2 kita yg dtg bawak family, tapi nyer dok kalut sana sini... Farah n family jek yg sempat aku tangkap...



Farah sekarang ni cikgu kat SK Langgar, KB. Aku dok kira2 dalam 7 orang gang2 kelas 5 cekal yg jadi chekguuu!!! Macam tak percaya je kan... itu yg setakat aku tahu la... maybe ada lagi kan..


Ok.. yg jadi chekguu... of course yg plg 1st kita kira..Aku lah kan, Farah, Jue, Normee, Salwani, Munirah n Yani (Fazliani).


Sambung balik citer 3 syawal...


Dah dekat Jana, Yoh n Farah nak balik...sampai pulak 2 sekawan ni... lama giler aku tak jumpe salah sorang dari mereka 2 sekawan ni.. memang dua org sekawan ni dari dalam kelas dok sebelah2...datang reunion ni pun sesama...



Cerrr teka sapa???? hehe...



Salah sorang nyer penah keje Mc D! Aku still ada gamba dia pakai uniform McD masa dia maghi umah aku dolu2...



Yang sorang lagi tu pulak...last jumpe masa reunion 5 cekal masa kat PCB dulu...



Sila scroll ke bawah...




hehe....





lagiiii....





dan lagiiiiiiiii....




ok ..ok...



dah bengang ngan aku yek...



ok....





Mardiana n Huzrina !!!!

Dalam renyai-renyai hujan... ada sebuah CRV (oohhh idamankuu) masuk pagar umah aku...hmmm sapa pulok laaa... tgk2 2 sekawan ni...ditemani oleh hero Mardiana... Huzrina rupenyer dah g umah amik Diana dulu kat umah...

Lama gak Diana n Na lepak umah aku...siap baca blog ni lagi... hubby masing2 tinggal kat umah..hehe.. tu yg best lepak lelama tu kan...

Diana skang ni menetap di Tanjung Malim tapi keje kat KL (everyday ulang-alik!) Huzrina pulak keje buat projek juta-juta... heheh..jgn mare Na... betul apaaa.... Na berbisnis ngan hubby dia buat sekolah kat Kuala Krai....

So...sekian lah sahaja lapor bergambar dari camera aku... pasni aku try dapatkan gamba2 dari camera org lain pulak... so... please yek emel kan aku gamba2 yg korang amik...

Lastly... thanx again kepada semua yg sudi hadir... mohon maaf atas segala kekurangan... aku berharap next time lebih ramai yg dapat meluangkan masa utk kita bertemu muka...

Duit collection aritu masih lagi berbaki... so...insyaAllah raya tahun depan kita buat lagi yerrr...

Abissss daaa.. pasni aku tade modal dah nak buat entry kat blog ni.... uhukkk...uhukkk...



Tuesday, October 7, 2008

Reunion Raya 2008: Part 2

Bila dah makin ramai yg sampai... kita mula beransur dok bawah canopy nih..




Nik Azlin yg terpaksa balik awal sebab hubby dia pun ada reunion ngan gang2 sekolah dia...






Tokey nasi dok bz sms... hehe... ayam masak merah tu sangat shedappp kannnn.. tapi lupa pulak nak amik gamba2 makanan... eh Anis... tu nasi tomato ke nasi minyakk?? haha...aku konpiuss






Roshasnida, Salwani, Rosnaida n Nik Bazlin budak lelaki yg dok makan sebelah Bazlin tu bukan anak gang2 kita...tapi sepupu aku.. hehe... sblm ada yg musykil... aku explain siap2...






Syirin n Tieza (bersama 2 anak n suami)






Haaaa..ni lah gamba group photo yg aku tak berapa puas ati sebab semua gamba group photo yg aku ada tak cunnnn okkk...








banyak sangat camera time ni... tatau mana satu yg dok snap... masa amik gamba ni dah ada yg dah balik...n ada gak yg tak sampai lagi.... haaa perasan tak beza gamba yg atas ni n yg bawah ni.. hehe... cepattt tekaaa... haa yg atas farah tade... yg gamba bwh farah ada...








masa dok tgh posing2 amik gamba ni... farah n family baru sampai... so 2 gamba yg sebelum ni dia tak sampai lagi la...











Meriah je gambar ni...aku diapit dengan warna oren...hehe...



Gang2 hoki... Zarina, Anis and Suhaila... masing2 tayang anak ye... takpe2.. heheheehe


Lindaaaa...baru ku perasaannn..kita tade amik gamba berdua kerr???? Eh..wait..rasa ada...maybe using ur camera kan... nakkkk...



Pose ngan Bazlin jap sblm dia balik...owhhh muka ku yg sesungguhnyer natural beauty semata2..abis segala make up...hehe...





Jue, Ewa n Rosha pun dah nak balik dahhh....



Hari pun makin gelap... nak ujan niii... ramai yg dah balik... dalam kul 5 kot rasanyer masa ni..


Memang betul pun ujan lepas ni... so... next entry... we all masuk melepak dalam umah pulak... tungggguuu... coz ada lagi gang kita yg baru datang... hmmm... dah nak tutup kedai ni.. baru nak datang.... takpe2..yg penting datang kan...

Okeh... so.. tunnnngguuuuuuuu....





Reunion Raya 2008 Part 1

Majlis dijadualkan start pukul 12, tapi pukul 1pm pun tade sapa datang lagi...sedih aku tauuu... tapiiii.... at 1:01pm (hehehee.. lebih kurang la) Roslina n family sampai.... yey!!! 14 tahun weehhhh aku tak jumpe Mc Na nih!!!




Pastu dalam 30mins later... orang yg 'paling jauh' sampai. Rumah Jue sepelauang je dari umah aku... tapi kalu laung nama dia dari umah aku takde effect apa2 pun sebenarnya...hehehe


Rupa2nyer... Rosha, Ewa n Syirin dah berkumpul kat umah Jue dulu baru mari umah aku... actually sebelum Jue n gang sampai.. Nik Azlin sampai dulu...


Okeh... nanti aku sambung lagi... lengohhh wehh dok upload gamba2 nih...line slow giler nih... berzaman baru buleh upload satu gamba... esok2 la pulok dehhh...




Wednesday, October 1, 2008

Reunion Raya 2008: The Preparation

Dua, tiga hari sebelum 1 Syawal, rumput dimesin n canopy dah siap dipasang.


Tak sabar rasanyer menunggu hari raya ke- 3





Canopy ni banyak mengundang persoalan dikalangan sedara mara aku tau... hahahaa...

Ada yg ingat family aku buat open house besar-besaran tanpa ajak diaorang... so.. everytime orang datang kenalah bgtau purpose canopy tuuu... supaya tak ada yg terasa bila tgk ada canopy tapi tade dapat apa2 invitation from our family.... hehe...

Next entry aku dah set kan will be auto published

at 1pm today (7 oct 2008)

So... please come back later for photos of the real majlis....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin